Diëtist aan het woord
Zwanger!... En nu?
Door: Leoni den EngelsmanTegelijk met de blijdschap van een positieve zwangerschapstest komen ook vaak een heleboel vragen naar boven. Waar moet ik nu op letten? Moet ik eten voor twee? Moet ik extra vitamines gebruiken?
De eerste fabel die de wereld uit geholpen dient worden is de volgende: "Als je zwanger bent, moet je eten voor twee." Dit is zeker niet nodig, in de eerste fase van de zwangerschap is de behoefte aan energie nog niet verhoogd. In de laatste fase is dit wel het geval, maar door die dikke buik bent u waarschijnlijk minder actief waardoor u ook weer minder energie gebruikt. Kortom: gezonde voeding is het eerste aandachtspunt! Of u gezond eet, kunt u testen op de website.
De behoefte aan een aantal vitamines is verhoogd tijdens de zwangerschap. Te denken valt aan foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur heeft u nodig tot 10 weken na de bevruchting. Vitamine D gedurende de hele zwangerschap. Mocht u twijfelen of u wel voldoende vitamines gebruikt, dan kunt u kiezen voor een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen. De meeste preparaten komen wat betreft samenstelling overeen; wel is er de keuze tussen een preparaat mét, of zonder visolie. Visvetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. Eet u niet wekelijks vette vis (zalm, haring, makreel, sardines, ansjovis), dan kunt u het beste kiezen voor een preparaat waar deze vetzuren aan toegevoegd zijn.
Regelmatig zie ik vrouwen op mijn spreekuur die het (vaak vooral) de eerste fase van de zwangerschap moeilijk hebben, zij hebben last van zwangerschapsbraken. Dit kan sterk variëren in ernst, zo zijn er vrouwen die hier alleen in de ochtend last van hebben, maar het kan ook de hele dag aanhouden en zelfs zo heftig zijn dat er geen voeding meer wordt binnengehouden. In extreme gevallen moet er dan wel eens gekozen worden voor sondevoeding, omdat anders de gezondheid van het kindje en de moeder in gevaar kunnen komen.
In de meeste gevallen voldoen de volgende tips echter ook al:
- Zorg er voor dat u voor het opstaan even iets eet: een paar biscuitjes, een beschuitje of een cracker.
- Zorg voor kleine maaltijden en verspreid deze over de dag.
- Vermijd sterk geurende voedingsmiddelen, sterke kruiden en koolzuurhoudende dranken.
- Zorg voor voldoende vocht (1,5 - 2 liter), zeker wanneer er regelmatig gebraakt wordt.