Diëtist aan het woord
Webinar over medische voeding
Door: Leoni den EngelsmanIn 2014 is er het een en ander gewijzigd voor de diëtist wanneer deze medische voeding aan wil vragen voor een patiënt. Voor 2014 bepaalde de diëtist welk product het meest geschikt was en vroeg dit aan bij een apotheek of een facilitair bedrijf. Vanaf januari 2014 bepaalde zorgverzekeraar VGZ dat zij een voorkeursbeleid gingen voeren. Wanneer de diëtist een aanvraag doet voor een energie- en eiwitrijke drinkvoeding, is het de bedoeling dat het voorkeursmerk bij de patiënt wordt geleverd. Om dit te stimuleren wordt dit voorkeursproduct niet verrekend met het eigen risico van de patiënt en bovendien werd er met de leveranciers afgesproken dat er in 75% van de gevallen het voorkeursmerk opgestuurd moet worden. Voor de andere merken krijgen de leveranciers een lage prijs en bovendien zou het gevolgen kunnen hebben voor hun contract met VGZ volgend jaar wanneer zij teveel andere merken zouden leveren. Gevolg hiervan was dat de leveranciers erg hun best gingen doen om het voorkeursproduct te leveren. Het niet verrekenen van de voorkeursproducten met het eigen risico van de patiënt lijkt heel leuk, maar patiënten die drinkvoeding nodig hebben, hebben meestal zoveel medische kosten dat het eigen risico toch helemaal gebruikt wordt.
Wat was het effect van dit beleid?
Dit beleid zorgde ervoor dat de patiënt een minder gevarieerd pakketdrinkvoeding kreeg. Terwijl juist variatie in merk, smaak en soort drinkvoeding ervoor zorgt dat de patiënt therapietrouw is en daarmee de behandeldoelen die de diëtist samen met de patiënt heeft opgesteld, sneller worden behaald.
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft dit goed opgepakt en heeft samen met de Stichting Patiëntenbelang Ondervoeding en vergoeding Dieetpreparaten, en andere partijen een rechtszaak aangespannen tegen VGZ. Op 6 mei 2014 was de uitspraak van de rechter waarbij de NVD en overige partijen in het gelijk werd gesteld.
Om duidelijkheid te scheppen in deze verwarrende situatie is er op 3 juli 2014 door de NVD een webinar georganiseerd. Dit is een seminar dat via internet kan worden gevolgd. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een paneldiscussie als ervaringsdeskundige uit de eerstelijns praktijk. Ik kon putten uit een ruime ervaring, want de afgelopen maanden ben ik regelmatig de situatie tegen gekomen dat patiënten slechts 1 merk drinkvoeding hadden ontvangen, terwijl ik er van uit ging dat er een ruim assortiment geleverd zou worden.
Op de dag van het webinar werd bekend dat VGZ het er niet bij laat zitten en het hogerop gaat zoeken. Totdat er in dit hoge beroep een uitspraak bekend is zal VGZ doorgaan met het beleid van de afgelopen maanden. Enerzijds een teleurstelling, anderzijds heb ik de boodschap die naar voren kwam tijdens het webinar goed in mijn oren geknoopt. Wij zijn als diëtist de deskundige en wij moeten bepalen wat er bij de patiënt geleverd moet worden. En we zullen dit dus duidelijk moeten communiceren naar de leveranciers van de drinkvoeding. Hoe dan ook, we laten ons niet kisten en zullen ook de komende maanden voor onze mening uitkomen, de diëtist bepaalt de beste zorg voor de patiënt!