Diëtist aan het woord
Vleesvervangers
Door: Eva BohneTegenwoordig hoor je het steeds meer; ‘we moeten minder vlees eten, vanwege het stikstofoverschot/klimaat/diervriendelijkheid/risico op ziekte etc’. Uit onderzoek blijkt dan ook dat we de laatste 10 jaar zo’n 8% minder vlees zijn gaan eten. Toch bevat vlees veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond lichaam, denk aan eiwitten, B-vitaminen, ijzer en zink. Binnen een volledig voedingspatroon zijn deze voedingsstoffen dan ook erg belangrijk om binnen te krijgen. De afgelopen jaren is er enorm veel veranderd ten aanzien van het gebruik van vlees en zijn ook de vleesvervangers steeds meer te vinden in de supermarkt en zijn deze ook steeds beter qua samenstelling.
Een gemiddelde vervanger, zoals een plantaardige burger, bevat 13 gram eiwit en is verrijkt met ijzer en vitamine B12. Andere vervangers zoals tofu, tahoe of producten op basis van kikkererwten/peulvruchten/zeewier/noten bevatten minder eiwitten, namelijk gemiddeld 5 gram. Om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen, is het dus belangrijk om ook andere bronnen van eiwitten te gebruiken. Denk hierbij aan zuivel, ei, noten/pinda’s of peulvruchten en bonen.
2 schaaltjes kwark, 1 ei, 1 vleesvervanger (burger) en een handje noten op de dag levert bijvoorbeeld al 59 gram eiwit. Hoeveel gram eiwitten het lichaam nodig heeft, hangt af van factoren zoals het gewicht, of er sprake is van ziekte en beweging. Uw diëtist kan dit voor u berekenen en een passend advies gegeven.
Er wordt steeds meer gekeken naar andere eiwitbronnen om als alternatief voor vlees op de markt te brengen. Wellicht dat u over een aantal jaar wel zit te smullen van een burger van algen, insecten of van kweekvlees! Mocht u het toch liever houden bij een echt stukje vlees, dan wordt geadviseerd om niet meer dan 500 gram per week (waarvan 300 gram rood vlees) te gebruiken. En bij voorkeur te kiezen voor wit vlees, zoals kip of kalkoen. Zo is er voor iedereen wat wils. Vegetarisch of niet!