Malnucare.nl

  • Home
  • Over Malnucare
    • Algemene Voorwaarden MalnuCare
    • Privacy
    • Projecten en artikelen
    • Vacatures
    • Diëtist aan het woord
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Als eten een zorg wordt
    • BMI meter
    • Afvallen: gewenst of ongewenst?
    • Verminderde eetlust
    • Eetlust bevorderen
    • Normale voeding calorierijker maken
    • Aanvullende, medische voeding
    • Informatieve links
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Diëtisten
  • Kosten
  • Contact
 

U bevindt zich hier: Over Malnucare Diëtist aan het woord

Over Malnucare

  • Algemene Voorwaarden MalnuCare
  • Privacy
    • Toestemmingsformulier
  • Projecten en artikelen
    • Artikel NTVD: Nutritional assessment
    • Artikel NTVD: Stepped care bij ondervoeding
    • Artikel NWZ Oncologisch Centrum Magazine
  • Vacatures
  • Diëtist aan het woord

Diëtist aan het woord

Vleesvervangers

Door: Eva Bohne

Tegenwoordig hoor je het steeds meer; ‘we moeten minder vlees eten, vanwege het stikstofoverschot/klimaat/diervriendelijkheid/risico op ziekte etc’. Uit onderzoek blijkt dan ook dat we de laatste 10 jaar zo’n 8% minder vlees zijn gaan eten. Toch bevat vlees veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond lichaam, denk aan eiwitten, B-vitaminen, ijzer en zink. Binnen een volledig voedingspatroon zijn deze voedingsstoffen dan ook erg belangrijk om binnen te krijgen. De afgelopen jaren is er enorm veel veranderd ten aanzien van het gebruik van vlees en zijn ook de vleesvervangers steeds meer te vinden in de supermarkt en zijn deze ook steeds beter qua samenstelling.

Een gemiddelde vervanger, zoals een plantaardige burger, bevat 13 gram eiwit en is verrijkt met ijzer en vitamine B12. Andere vervangers zoals tofu, tahoe of producten op basis van kikkererwten/peulvruchten/zeewier/noten bevatten minder eiwitten, namelijk gemiddeld 5 gram. Om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen, is het dus belangrijk om ook andere bronnen van eiwitten te gebruiken. Denk hierbij aan zuivel, ei, noten/pinda’s of peulvruchten en bonen.

2 schaaltjes kwark, 1 ei, 1 vleesvervanger (burger) en een handje noten op de dag levert bijvoorbeeld al 59 gram eiwit. Hoeveel gram eiwitten het lichaam nodig heeft, hangt af van factoren zoals het gewicht, of er sprake is van ziekte en beweging. Uw diëtist kan dit voor u berekenen en een passend advies gegeven.

Er wordt steeds meer gekeken naar andere eiwitbronnen om als alternatief voor vlees op de markt te brengen. Wellicht dat u over een aantal jaar wel zit te smullen van een burger van algen, insecten of van kweekvlees! Mocht u het toch liever houden bij een echt stukje vlees, dan wordt geadviseerd om niet meer dan 500 gram per week (waarvan 300 gram rood vlees) te gebruiken. En bij voorkeur te kiezen voor wit vlees, zoals kip of kalkoen. Zo is er voor iedereen wat wils. Vegetarisch of niet!


Lees ook:

  • Columns 2021

  • Columns 2020

  • Columns 2019

  • Columns 2018

  • Columns 2017

  • Columns 2016

  • Columns 2015

  • Columns 2014

  • Columns 2013

  • Columns 2012

  • Columns 2011

  • Eiwitten: plantaardig VS dierlijk
  • Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
  • Overgewicht en toch ondervoed?
  • Suiker: gezond of ongezond?
  • De Corona-crisis
  • Kwetsbare ouderen en coronacrisis
  • Positief blijven in onzekere tijden
  • Saamhorigheid tijdens de coronacrisis
  • Houd vol!
  • Weerstand opbouwen
  • Wat Corona allemaal te weeg brengt
  • Smaak- en reukvermogen
  • Samen staan we sterk
  • Huisbezoeken tijdens de Coronacrisis
  • We mogen weer!
  • Weer onderweg
  • Aanpassen naar het nieuwe normaal.
  • De dag van de diëtist
  • De tweede golf
  • Actief blijven
  • Het einde van het jaar
  • Eenzaamheid
  • Meer grip op je gezondheid via technologie
  • The beyond burger
  • Meten is weten!
  • Salades
  • Use it or lose it!
  • Tussendoortjes maken het verschil!
  • Zomer
  • De regie in eigen hand!
  • Vleesvervangers
  • Anderhalve kilo biefstuk
  • Zin of onzin? Voedingssupplementen bij senioren (70+) nodig?
  • Verschillende opvattingen en ideeën over voeding
  • Een zelfde advies voor afvallen en aankomen?
  • Bewondering
  • Jij eet zeker altijd bewust?
  • Kwetsbare ouderen
  • Beweging noodzakelijk?
  • Beter voorkomen dan genezen
  • Even slikken...
  • Gezonde voeding: Wat is waar?
  • Een mooie baan
  • Screenen, behandelen en de kosten en baten van ondervoeding.
  • De nieuwe Schijf van Vijf
  • Ouderen krijgen te weinig zorg
  • Voedingspatroon ouderen 70+
  • Ouderen
  • Webinar over medische voeding
  • Ondervoeding in verzorgingshuizen
  • Vakantie
  • De zomer in het land
  • Op vakantie met drinkvoeding
  • Screening in verzorgingshuis
  • De feestdagen kater
  • Ijspret
  • Lentekriebels
  • Pasen en de geschiedenis
  • Recepten
  • Ondervoeding bij ouderen
  • Zomerhitte
  • Sportzomer
  • Tropische hitte
  • Nieuwe start
  • Griepprik
  • Ondervoeding, de gevolgen...
  • Zwanger!... En nu?
  • Darmproblemen
  • Stofwisselingsziekten
  • Sondevoeding thuis
  • Ondervoeding
  • Ondervoeding - het vervolg
  • Hoofd-halskanker
  • Borstvoeding
  • Als je kind niet normaal kan eten...
  • Ontstekingsziekten in de darmen
  • Stofwisselingsziekten bij kinderen
  • Afscheid
  • Even voorstellen...
  • Barbecue kriebels
  • Het is weer stamppot tijd!
  • En het is weer flink koud!
  • De feestdagen

Print pagina Stuur door
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
      • Eiwitten
      • Vetten
      • Koolhydraten
      • Vitamines
      • Mineralen
      • Sporenelementen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Gezond gewicht
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Vragen
    • Veel gestelde vragen
    • Stel uw vraag
    • Contactgegevens
    • Contact
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
  • © 2021 malnucare.nl
  • Over deze site
  • Privacy & disclaimer
  • Contact
  •  
  • Contactgegevens
  • Bel: 085-3035750
  • E-mail: info@malnucare.nl

Realisatie: Nedbase