Diëtist aan het woord
Suiker: gezond of ongezond?
Door: Janine de GrootSuiker is een zoete stof die voorkomt in veel producten. Zo heb je suikerklontjes, snoep, koek, frisdranken, maar suiker zit ook in fruit, melk en groenten.
Suiker geeft energie aan ons lichaam en valt onder de noemer ‘koolhydraten’. Hierdoor kunnen we onze dagelijkse dingen doen.
Suiker is er in verschillende vormen: tafelsuiker, fruitsuiker, melksuiker en suikervervangers zoals honing. Het lichaam maakt geen onderscheid in deze soorten. Alle vormen suikers worden uiteindelijk afgebroken tot een monosacharide (bijv. glucose). Hierdoor wordt het opgenomen in het bloed en uiteindelijk in de lichaamscellen.
Suikerrijke producten bevatten vaak minder goede voedingsstoffen, waardoor tekorten ontwikkeld kunnen worden. Door suiker te eten, geven de hersenen dopamine af, waardoor je meer trek krijgt in suikerrijke producten.
Darmbacteriën worden tevens gevoed door suikers, zo ook de ‘slechte’ bacteriën in de darmen waardoor darmklachten kunnen ontstaan.
Daarnaast kunnen de hersencellen die de eetlust remmen, minder goed werken als je vaak teveel suiker eet, waardoor je geen verzadiging meer voelt.
Tevens is suiker slecht voor de tanden. Van veel suiker eten, kunnen gaatjes ontstaan.
Is suiker dan alleen maar slecht? Nee!
Zo bevat fruit van nature fruitsuikers, maar daarnaast ook goede voedingsstoffen zoals vitamines en vezels.
Melkproducten bevatten van nature melksuikers, maar ook goede voedingsstoffen zoals eiwitten.
Complexe suikers, zoals in bijvoorbeeld graanproducten, geven ons langdurige energie en bevatten goede voedingsstoffen zoals vezels.
Conclusie: te vaak en te veel suiker eten is ongezond, maar het eten van suiker is vrijwel niet te vermijden omdat het is veel producten zit.
Het advies is om producten met suiker te gebruiken die passen binnen een gezond eetpatroon, zoals fruit, melk en groenten.
Toegevoegde suikers, zoals in snoep, koek, vruchtensappen en frisdranken hoeven niet volledig vermeden te worden, maar neem dit niet te vaak en niet te veel