Malnucare.nl

  • Home
  • Over Malnucare
    • Algemene Voorwaarden MalnuCare
    • Privacy
    • Projecten en artikelen
    • Vacatures
    • Diëtist aan het woord
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Als eten een zorg wordt
    • BMI meter
    • Afvallen: gewenst of ongewenst?
    • Verminderde eetlust
    • Eetlust bevorderen
    • Normale voeding calorierijker maken
    • Aanvullende, medische voeding
    • Informatieve links
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Diëtisten
  • Kosten
  • Contact
 

U bevindt zich hier: Over Malnucare Diëtist aan het woord

Over Malnucare

  • Algemene Voorwaarden MalnuCare
  • Privacy
    • Toestemmingsformulier
  • Projecten en artikelen
    • Artikel NTVD: Nutritional assessment
    • Artikel NTVD: Stepped care bij ondervoeding
    • Artikel NWZ Oncologisch Centrum Magazine
  • Vacatures
  • Diëtist aan het woord

Diëtist aan het woord

Stofwisselingsziekten

Door: Leoni den Engelsman

Een stofwisselingsziekte. Je hoort dit regelmatig maar wat betekent dit nou precies? Om dit te kunnen begrijpen is het belangrijk om kort iets te leren over de stofwisseling.

 

Onze voeding bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten. In onze maag en darmen brekendeze voedingsstoffen af tot kleine deeltjes die vervolgens via het bloed in het lichaam en later in de cellen worden opgenomen. In de cellen vindt de stofwisseling plaats. Dit is het proces waarbij de stofjes worden verwerkt tot bouwstoffen van onze botten, spieren en organen en waarbij energie vrij komt. Voor dit ingewikkelde proces zijn hulpstoffen nodig, die we enzymen noemen. Bij mensen die een stofwisselingsziekte hebben is er sprake van een afwijking in het erfelijk materiaal (het DNA). Het lichaam maakt de benodigde enzymen niet of onvoldoende aan. Zonder die enzymen verloopt het stofwisselingsproces niet goed en ontstaan er problemen in het lichaam.

 

Er bestaan tientallen stofwisselingsziekten waardoor het te ver gaat om hier dieper op in te gaan. In de basis onderscheiden we afwijkingen in de vet-, eiwit- of koolhydraatstofwisseling. Een voorbeeld hiervan is Cystic Fibrose (aflevering één, RTL Consult). Door een 'kapot' eiwit zit er te weinig vocht in de cel. Gevolg is dat in het slijm in ons lichaam te weinig vocht zit en daardoor erg taai is. Maar er zijn ook andere bekende voorbeelden, zoals diabetes (suikerziekte) of een hoog cholesterolgehalte. 

 

Om stofwisselingsziekten vroeg op te sporen, komt bij alle pasgeboren baby's na 3-5 dagen iemand langs om  bloed te prikken (de hielprik). In het laboratorium testen ze op veertien  verschillende stofwisselingsziekten die met een dieet en/of medicijnen goed te behandelen zijn. Eén daarvan is PKU. Bij deze aandoening breekt een bepaald eiwit niet goed af. Dit eiwit hoopt zich op en veroorzaakt bij baby's vanaf een half jaar een ontwikkelingsachterstand .

 

Omdat er bij bovenstaande voorbeelden sprake is van een afwijking in het DNA, is alleen een dieet vaak niet voldoende. Een combinatie met medicijnen is nodig voor een goed resultaat. Toch is voeding wel belangrijk. Bij cholesterol bijvoorbeeld, moet u letten  op de vetten. U moet vooral goede vetten (onverzadigde) eten, de slechte vetten (verzadigde) zo min mogelijk. Daarnaast is het belangrijk dat u een gezond gewicht heeft (check uw BMI op de website) en voldoendebeweegt (zeker 5 dagen in de week een half uur op een matig intensief niveau). Bij diabetes is het belangrijk om ook  te letten op spreiding van de maaltijden. Een gezond gewicht en voldoende beweging kunnen samen met een gezonde voeding de bloedsuiker verlagen. Een heel ander dieet, is het dieet bij PKU. Dit is een streng eiwitbeperkte voeding. Via een speciale producten vult u de eiwitten aan. Want eiwitten hebben we natuurlijk wel elke dag nodig.

 

Een dieet zoals bij PKU is best streng en dus ligt het gevaar van ondervoeding op de loer. PKU patiënten kunnen niet alles eten en de smaak van de speciale producten is vaak ook anders dan normaal. Dit alles kan zorgen voor een verminderde eetlust en dus ook gewichtsverlies. Daarbij kan de ziekte zelf ook veel energie vragen van het lichaam, waardoor patiënten nog beter op moeten letten wat ze eten. Goede begeleiding van een diëtist is dan ook noodzakelijk.

 

Wilt u meer informatie over de verschillende stofwisselingsziekten, kijk dan ook eens op de website van VKS:  www.stofwisselingsziekten.nl.


Lees ook:

  • Columns 2021

  • Columns 2020

  • Columns 2019

  • Columns 2018

  • Columns 2017

  • Columns 2016

  • Columns 2015

  • Columns 2014

  • Columns 2013

  • Columns 2012

  • Columns 2011

  • Eiwitten: plantaardig VS dierlijk
  • Eten is topsport
  • Sombere gevoelens en eten
  • Groen loont voor gezondheid!
  • Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
  • Overgewicht en toch ondervoed?
  • Suiker: gezond of ongezond?
  • De Corona-crisis
  • Kwetsbare ouderen en coronacrisis
  • Positief blijven in onzekere tijden
  • Saamhorigheid tijdens de coronacrisis
  • Houd vol!
  • Weerstand opbouwen
  • Wat Corona allemaal te weeg brengt
  • Smaak- en reukvermogen
  • Samen staan we sterk
  • Huisbezoeken tijdens de Coronacrisis
  • We mogen weer!
  • Weer onderweg
  • Aanpassen naar het nieuwe normaal.
  • De dag van de diëtist
  • De tweede golf
  • Actief blijven
  • Het einde van het jaar
  • Eenzaamheid
  • Meer grip op je gezondheid via technologie
  • The beyond burger
  • Meten is weten!
  • Salades
  • Use it or lose it!
  • Tussendoortjes maken het verschil!
  • Zomer
  • De regie in eigen hand!
  • Vleesvervangers
  • Anderhalve kilo biefstuk
  • Zin of onzin? Voedingssupplementen bij senioren (70+) nodig?
  • Verschillende opvattingen en ideeën over voeding
  • Een zelfde advies voor afvallen en aankomen?
  • Bewondering
  • Jij eet zeker altijd bewust?
  • Kwetsbare ouderen
  • Beweging noodzakelijk?
  • Beter voorkomen dan genezen
  • Even slikken...
  • Gezonde voeding: Wat is waar?
  • Een mooie baan
  • Screenen, behandelen en de kosten en baten van ondervoeding.
  • De nieuwe Schijf van Vijf
  • Ouderen krijgen te weinig zorg
  • Voedingspatroon ouderen 70+
  • Ouderen
  • Webinar over medische voeding
  • Ondervoeding in verzorgingshuizen
  • Vakantie
  • De zomer in het land
  • Op vakantie met drinkvoeding
  • Screening in verzorgingshuis
  • De feestdagen kater
  • Ijspret
  • Lentekriebels
  • Pasen en de geschiedenis
  • Recepten
  • Ondervoeding bij ouderen
  • Zomerhitte
  • Sportzomer
  • Tropische hitte
  • Nieuwe start
  • Griepprik
  • Ondervoeding, de gevolgen...
  • Zwanger!... En nu?
  • Darmproblemen
  • Stofwisselingsziekten
  • Sondevoeding thuis
  • Ondervoeding
  • Ondervoeding - het vervolg
  • Hoofd-halskanker
  • Borstvoeding
  • Als je kind niet normaal kan eten...
  • Ontstekingsziekten in de darmen
  • Stofwisselingsziekten bij kinderen
  • Afscheid
  • Even voorstellen...
  • Barbecue kriebels
  • Het is weer stamppot tijd!
  • En het is weer flink koud!
  • De feestdagen

Print pagina Stuur door
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
      • Eiwitten
      • Vetten
      • Koolhydraten
      • Vitamines
      • Mineralen
      • Sporenelementen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Gezond gewicht
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Vragen
    • Veel gestelde vragen
    • Stel uw vraag
    • Contactgegevens
    • Contact
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
  • © 2021 malnucare.nl
  • Over deze site
  • Privacy & disclaimer
  • Contact
  •  
  • Contactgegevens
  • Bel: 085-3035750
  • E-mail: info@malnucare.nl

Realisatie: Nedbase