Diëtist aan het woord
Sondevoeding thuis
Door: Leoni den Engelsman
Vorige week vroeg een huisarts mij of ik bij een cliënt op huisbezoek wilde gaan omdat deze mevrouw uit het ziekenhuis was gekomen met sondevoeding. Steeds vaker gaan patiënten met sondevoeding naar huis gaan. Er is dan verder geen reden meer om in het ziekenhuis te blijven. Dit is een positieve ontwikkeling, want het betekent dat patiënten sneller naar huis kunnen en in hun vertrouwde omgeving kunnen herstellen van hun ziekte.
Gelukkig worden patiënten niet zomaar naar huis gestuurd zonder begeleiding. Mijn nieuwe cliënt had in het ziekenhuis al gesproken over sondevoeding thuis met een speciale verpleegkundige, de transferverpleegkundige. Ze was dus al een beetje voorbereid op wat komen ging! Maar ook thuis werd zij niet aan haar lot overgelaten.Een verpleegkundige van de thuiszorg langs hielp haar daar verder met alles wat er komt kijken bij het krijgen van sondevoeding thuis.
Toen ik bij deze mevrouw op bezoek kwam, had zij alles al wat ze nodig had. Want er komt een hoop bij kijken: de sondevoeding zelf moet worden aangevraagd, maar ook een pomp, de slangetjes (de sonde zelf) en andere hulpmiddelen. Gelukkig had de transferverpleegkundige van het ziekenhuis alles al geregelgd bij een facilitair bedrijf. Een facilitair bedrijf is gespecialiseerd in medische voedingen, maar levert naast de sondevoeding ook de overige materialen. Vanuit het facilitair bedrijf kwam ook een verpleegkundige bij mijn cliënt thuis om alles uit te leggen en te demonstreren. Een hele geruststelling voor mevrouw was dat ze het bedrijf 24 uur per dag kan bellen als er problemen zijn met de sondevoeding.
Een arts of diëtist vraagt de sondevoeding altijd aan. Zij bepalen welke sondevoeding er nodig is en hoeveel. Want er zijn verschillende soorten voeding. De gewone sondevoeding bevat alle voedingsstoffen in normale hoeveelheden, zoals we dat ook via ons gewone eten binnen zouden krijgen.. Maar soms heeft iemand extra energie of eiwitten nodig, of juist extra vezels wanneer iemand last heeft van verstopping. Ook is er speciale sondevoeding voor kinderen. Bij mijn cliënt had de diëtist sondevoeding met veel vezels aangevraagd, want mevrouw kreeg alleen maar sondevoeding en kon verder geen normale voeding eten. Op den duur kon zij bijna niet meer naar het toilet en was de ontlasting erg hard.
Toen ik bij mevrouw binnen kwam, lag zij al helemaal geïnstalleerd in haar bed. Naast haar stond een standaard met daaraan de pomp en een zak sondevoeding. De pomp was ingesteld zodat mevrouw per minuut automatisch de juiste hoeveelheid sondevoeding kreeg toegediend. In zo'n zak zit wel een liter voeding, dus mevrouw kon even vooruit. Per dag heeft mevrouw twee zakken voeding nodig.. De verpleegkundige heeft haar laten zien hoe ze zelf een zak verwisselt.
Toen mevrouw uit het ziekenhuis kwam, heeft de diëtist in het ziekenhuis mij gevraagd mevrouw verder te begeleiden. Ik hou in de gaten hoe het met mevrouw en haar gewicht gaat en of we de hoeveelheid sondevoeding misschien moeten aanpassen. Ook hopen we dat mevrouw straks weer langzaamgewoon kan eten. Ik bespreek dan met haar met welke voedingsmiddelen zij het beste kan starten en hoe zij haar normale voeding weer kan gaan uitbreiden. Mevrouw kan niet wachten tot het zover is. Want hoe fijn ze het ook vindt dat haar gewicht nu goed blijft met de sondevoeding, er gaat niets boven een lekkere maaltijd aan tafel met haar gezin!