Diëtist aan het woord
Smaak- en reukvermogen
Door: Kim BouwmeesterDe laatste paar weken begeleiden we steeds vaker mensen die Corona hebben of hebben gehad. Omdat het een ziektebeeld is wat we nog niet goed kennen, is het soms lastig iets te zeggen over het verloop ervan en hoe lang bepaalde klachten aanhouden. Een veel gehoorde klacht van Corona-patiënten is, dat ze last hebben van een verminderde smaak- en reukvermogen. En als iets belangrijk is voor het beleven van plezier aan het eten, dan is het reuk en smaak.
Gelukkig zijn er voor deze klachten best wat adviezen en tips te geven. Steeds meer diëtisten houden zich bezig met smaaksturing.
Heeft u helemaal geen smaak meer? Probeer dan te achterhalen welke smaak u nog het meeste proeft van allen (zoet, zuur, zout, bitter, umami). Komt er 1 of meerdere smaken sterker naar voren, ga daar dan verder mee.
Is zoet voor u de best te proeven smaak? Voeg dan suiker, stroop of honing toe (op brood of in de pap) Kies bij de warme maaltijd voor zoete aardappel, roze ui, wortel, zoete ketjap, stoofpeertjes. Of neem moes of compote erbij.
Is zuur voor u de best te proeven smaak? Kies dan voor yoghurt of kwark. Voeg bij de warme maaltijd azijn, zure room, citroensap/rasp, zilveruitjes of augurk toe.
Heeft u juist hele andere smaakvoorkeuren en komt u er zelf niet uit, vraag het aan uw diëtist. Die kan en wil u hier graag mee verder helpen!