Diëtist aan het woord
Screenen, behandelen en de kosten en baten van ondervoeding.
Door: Annemiek EngbersAls diëtist van MalnuCare zien wij veel cliënten die zijn gescreend op ondervoeding. Deze screening vindt plaats in het ziekenhuis, in het verpleeg- verzorgingshuis, in de huisartspraktijk of bij de cliënt thuis. Gemiddeld is één op de vier tot vijf patiënten al ernstig ondervoed. We hebben het dan over de risicogroepen zoals kwetsbare ouderen, chronisch zieken, oncologische patiënten, patiënten die een grote operatie ondergaan en patiënten met een ernstig trauma.
Het risico op ondervoeding kan snel beoordeeld worden door de onderstaande vragen te beantwoorden.
–Bent u onbedoeld 4 kg of meer afgevallen in de laatste 6 maanden?
–Had u afgelopen week een verminderde eetlust?
–Kunt u een trap van 15 treden op en af lopen zonder uit te rusten?
Vooral het onbedoelde gewichtsverlies is een belangrijk gegeven om het risico en/of de mate van ondervoeding te beoordelen. De onderstaande tabel geeft een overzicht in kilo’s gewichtsverlies waarbij er sprake is van (een risico op) ondervoeding. Hierbij maakt het dan niet uit wat het uitgangsgewicht is. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed raken wanneer er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies. De reden hiervoor is dat dit gewichtsverlies ten koste gaat van de spieren, terwijl mensen die bewust af willen vallen vooral vetmassa verliezen.
|
Binnen 1 maand 5% |
Binnen 6 maanden 10% |
50 kg |
2,5 kg afgevallen |
5 kg afgevallen |
55 kg |
2,5-3 kg afgevallen |
5,5 kg afgevallen |
60 kg |
3 kg afgevallen |
6 kg afgevallen |
65 kg |
3-3,5 kg afgevallen |
6,5 kg afgevallen |
70 kg |
3,5 kg afgevallen |
7 kg afgevallen |
75 kg |
3,5-4 kg afgevallen |
7,5 kg afgevallen |
80 kg |
4 kg afgevallen |
8 kg afgevallen |
85 kg |
4-4,5 kg afgevallen |
8,5 kg afgevallen |
90 kg |
4,5 kg afgevallen |
9 kg afgevallen |
95 kg |
4,5-5 kg afgevallen |
9,5 kg afgevallen |
100 kg |
5 kg afgevallen |
10 kg afgevallen |
Waarom is dit screenen op ondervoeding nou zo belangrijk? Dit komt omdat ondervoeding ernstige gevolgen kan hebben.
-
Ondervoeding geeft een daling van de weerstand, verhoogde kans op ziekteproblemen, zoals infecties (longontsteking, blaasontsteking etc. )en decubitus.
-
Het vergroot de kans op vallen (daarmee botbreuken) en een vertraagde wondgenezing
-
Een toestand van ondervoeding kan leiden tot een langere opnameduur in ziekenhuizen, verhoogd medicijngebruik, toename van de zorgcomplexiteit, afname van de kwaliteit van leven en dus toenemende kosten.
-
De totale kosten van ondervoeding bedragen in Nederland gemiddeld € 1,8 miljard per jaar. Dit zijn de kosten die in instellingen worden gemaakt en omvat nog niet de kosten van thuiswonende personen die ondervoed zijn.
Als er sprake is van (een risico op) ondervoeding is het belangrijk dat er naar een diëtist wordt verwezen. Indien er tijdig een dieetbehandeling ingezet kan worden kunnen veel gevolgen beperkt worden en kosten worden verminderd. De diëtist geeft een advies op maat op basis van normale voedingsmiddelen en als dit niet toereikend is, aanvulling van medische voeding zoals drink- of sondevoeding. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de sterfte, het aantal heropnames en het aantal complicaties afnemen na gebruik van medische voeding. Het gebruik ervan levert per persoon nettobaten op van € 1433 tot € 3105. Voor iedere euro die wordt gestoken in de behandeling van een ondervoed persoon krijgt de maatschappij € 1,90 tot € 4,20 terug.
Laat u door de diëtist informeren over het gebruik van deze medische voeding en hoe lang het nodig is deze te gebruiken. Uw persoonlijke wensen en kwaliteit van leven staan hierin centraal.