Diëtist aan het woord
Salades
Door: Lisette van OsNu het bijna zomer is, zult u met de warme dagen vast herkennen dat er wat minder behoefte is aan een ouderwets prakkie en u meer zin heeft in iets fris. Als het buiten en vaak uiteindelijk ook binnen warmer is, ontstaat er meer behoefte aan vocht en minder aan eten. Het nodigt minder uit om bij hoge temperaturen ook nog eens boven een fornuis met hete pannen te gaan staan.
In deze blog wil ik u een goed alternatief bieden; salades. U zult misschien direct denken dat een salade toch juist erg caloriearm is en nou niet bepaald geschikt voor mensen die wat energierijker moeten eten?
Toch hoeft dit niet zo te zijn. Naast een slablaadje of ander groen, kan een salade goed op basis van andere groenten en ingrediënten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een couscoussalade of een pastasalade. Zo wordt een salade als bijgerecht ineens een hoofdgerecht en dat is nu juist wat een salade zo divers maakt. Denk ook aan een maaltijdsalade als lunch of een frisse salade tussendoor.
Salades kunnen ook een ander belangrijk voordeel hebben. In mijn werk kom ik veel mensen tegen die door medische behandelingen, zoals bijvoorbeeld chemo of bestralingen een veranderde smaak hebben of waarbij etensgeuren erg tegen staan. Koude voedingsmiddelen en gerechten geven over het algemeen een minder sterke en uitgesproken smaak af dan de warme varianten. Daarbij hoeft u bij de bereiding van een salade niet omgeven te worden door zoals vaak ervaren ‘nare’ kookluchtjes.
Omdat je aan een salade van alles kan toevoegen en het helemaal naar eigen smaak kunt maken, is een salade ook een uitgesproken gelegenheid om bijvoorbeeld kleine restjes van maaltijden hierin te verwerken.
In de tip en het recept van deze maand zal ik u een aantal tips en voorbeelden geven.