Diëtist aan het woord
Meten is weten!
Door: Kim BouwmeesterMeten is weten klinkt misschien cliché, toch sta ik hierachter. Vaak wordt gedacht dat we als diëtist zijnde voornamelijk meten en wegen met een meetlint en weegschaal. Dat is zeker waar; echter meten wij in veel gevallen meer dan dat.
Wel eens gehoord van een bio-impedantiemeter (ook wel BIA-meter genoemd)?
Hiermee kan de lichaamssamenstelling gemeten worden.
Wij diëtisten doen deze meting graag omdat het meestal meer zegt over de voedingstoestand van iemand dan enkel het lichaamsgewicht.
Ons lichaam bestaat uit verschillende onderdelen: vet, water, botten en spiermassa/weefsel.
Als iemand in korte tijd veel is afgevallen door ziekte, gaat dit voor een groot deel ten koste van de spiermassa. Veel mensen beseffen zich dit niet altijd. Vooral als ze iets te zwaar waren voor het ziek zijn. Ook iemand met een te hoge BMI kan immers ondervoed zijn. Dit is dan niet altijd te herleiden uit het lichaamsgewicht maar wel uit een BIA-meting.
Hieruit komen percentages hoe de verschillende onderdelen zich verhouden met elkaar. Deze percentages kunnen we bij een tweede (of derde) meting vergelijken. Als iemand ook bezig is met bewegen/fysiotherapie/oefeningen, is er vaak een verschil (stijging) te zien in de spiermassa. Dit motiveert patiënten ook om bepaalde eet- en beweeggewoontes vol te blijven houden.
De meting is redelijk eenvoudig uit te voeren, kan gewoon thuis op bed of op de bank. Het kost daarmee maar weinig tijd en het levert veel nuttige informatie op.
Naast deze meting, hebben we ook nog de handknijpkrachtmeter (mooi woord voor scrabble;)). Het woord zegt het al, door middel van het meten van de knijpkracht in de handen kan bepaald worden hoe sterk iemand is en of iemand sterker is geworden. Veel patiënten vinden dit een leuke meting om te doen en vragen hier dan ook naar. Zo zien ze zelf de vooruitgang in spierkracht.
Ik krijg wel eens de vraag, wat ik allemaal mee sjouw als ik met twee redelijk grote tassen binnenkom bij iemand. Een van de twee is mijn “meettas”, ik meet nu eenmaal graag. Want: meten is weten en gissen is missen!