Diëtist aan het woord
Lentekriebels
Door: Leoni den Engelsman
Nog even, en dan begint de lente weer. Kijkt u daar ook zo naar uit? Langere dagen, meer licht, meer zon en meer energie. En wist u dat astronomisch gezien de lente begint op het moment dat de dag en de nacht even lang zijn?
De lente is een tijd van voedselproductie en vruchtbaarheid. In Noord Europa worden de eenjarige gewassen weer ingezaaid. Ook zien we in de lente veel vruchtbaarheidssymbolen zoals de meiboom, de paashaas, eieren en de stok met het haantje. Hier de volgende keer wat meer over, wanneer we het over Pasen gaan hebben.
Lente betekent ook afscheid van de zware winterkosten. Gerechten zoals stamppot en erwtensoep kunnen in de lente ook nog gegeten worden, maar smaken in de winter vaak net een stukje beter. Toch kunt u wel varianten maken die wat meer bij de lente passen. Denk bijvoorbeeld eens aan frisse stamppot van sla. Lekker met een lichtzuur appeltje erdoor. Uiteraard kunnen ook hier de spekblokjes en/of hamblokjes aan toegevoegd worden. Of denk eens aan een fijngemaakt gekookt eitje erdoor. Voor extra calorieën kunt u een scheutje room door de stamppot mengen.
De stevige wintersoepen kunnen bijvoorbeeld vervangen worden door aardappelsoep met (voorjaars)groenten (bosui, broccoli, spinazie). Wat spekjes, of een scheutje room maken ook deze soep calorierijker. Of heeft u wel eens aardappelsoep met Parmezaanse kaas gebonden? Heerlijk en lekker veel calorieën!
En wat ik het grootste genot van de lente vind: asperges! Daar kunt u ontzettend mee variëren; van soep tot stamppot en van salade tot de traditionele gekookte asperges met krieltjes, ham en ei. En natuurlijk een lekker sausje. Voor mensen met slikproblemen zijn asperges bovendien een ideale groente, door de consistentie zijn ze gemakkelijk door te slikken.
Ik ben ondertussen overtuigd, mijn winterrecepten gaan de kast in. Kom maar op met de lente!