Diëtist aan het woord
Ijspret
Door: Leoni den EngelsmanIedereen die dacht dat deze winter zo rustig voort zou kabbelen tot de lente, had het mis. Afgelopen nacht stond de thermometer op -16°C! En op sommige plaatsen zelfs nog kouder. We kunnen dus toch nog genieten van het krabben van de autoruiten, het glibberen op de wegen en het in de kou staan omdat de treinen niet rijden. U begrijpt het misschien al; ik ben geen fan van dit koude, natte winterweer!
Toch heeft deze kou ook leuke kanten. Lekker knus de open haard opstoken met een glaasje glühwein erbij, daar geniet ik wel van. Wist u dat een glaasje alcohol voor het eten de eetlust juist op kan wekken? Bijkomend voordeel is dat alcohol vrij veel calorieën bevat, dus u werkt meteen aan het verhogen van uw energie inname! Nou is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat u meteen vaste klant wordt bij de drankwinkel om de hoek. Maar af en toe een glaasje alcohol past prima in een gezond voedingspatroon.
Ik heb mijn schaatsen weer uit het vet gehaald en ik hoop één dezer dagen weer eens op het ijs te kunnen staan. Kent u de koek en zopie kramen nog? Oorspronkelijk was zopie een mengsel van bockbier en rum, gemengd met eieren, kaneel en kruidnagelen. Later werd er warme punch verkocht. Tegenwoordig vindt u er warme chocolademelk, gevulde koek en erwtensoep. Wist u trouwens dat een gevulde koek vrijwel evenveel calorieën bevat als 2 belegde boterhammen? Ik zou zeggen, smullen maar!
Als u drinkvoeding gebruikt, kunt u ook hiermee de typische winterdranken bereiden. Drinkvoeding kan prima verhit worden (let op: het mag niet koken!), dus ook daarmee kunt u warme chocolademelk met slagroom bereiden. Of denk eens aan Irish coffee van een drinkvoeding met koffiesmaak.
Ik heb ondertussen trek gekregen van het schrijven over al dit lekkers. Als ik er nog eens goed over nadenk, mag die winter zo nog wel even duren!