Diëtist aan het woord
Het is weer stamppot tijd!
Door: Kristel van de LindenWat hebben we een mooie nazomer gehad! We hadden het ook wel verdiend, na de regenachtige dagen van de maanden juli en augustus. Ze waren nou niet wat je noemt vol met zonuren! Het wordt nu weer kouder, 's ochtends moeten we weer handschoenen aan en een muts op als we op de fiets gaan en bij mij staat al weer een paar dagen de verwarming op 20!
Ik vind het jammer dat de dagen weer korter worden, maar ik zie ook voordelen.....we kunnen weer gaan stamppotten. Stamppot rauwe andijvie, hutspot, boerenkool...een groot pluspunt van deze eenpansgerechten is dat ze heel makkelijk calorierijk gemaakt kunnen worden! Dus als de eetlust minder is of het eten niet gemakkelijk gaat, is een stamppot een goed alternatief. Nog een voordeel, ze zijn snel en makkelijk te bereiden en de volgende dag zijn ze vaak nog lekkerder, doordat de smaak goed is ingetrokken. Even opwarmen in de magnetron of in een pannetje op het vuur en de maaltijd is klaar!
Om de stamppot lekker smeuïg te maken, kunt u kiezen voor een scheut volle melk. Dat is de meest voorkomende toevoeging. Dit levert zo'n 80 calorieën extra op. Maar nog beter is een eetlepel zonnebloem- of olijfolie. Dat levert al snel 135 calorieën op. Roomboter en margarine staan op de tweede plaats, dat levert per eetlepel extra 80-110 calorieën op.
Boerenkool, een slimme keuze!
Van oktober tot en met februari is boerenkool volop te krijgen in de supermarkt. Boerenkool is rijk aan vitamines. Om deze vitamines te behouden is het aan te raden de groente niet langer dan drie dagen in de koelkast te bewaren. Met dit gerecht is het heel eenvoudig om 200 gram groenten binnen te krijgen en daarom is het slimme keuze!
De bekendste combinatie is de ouderwetse manier: boerenkool met rookworst! Maar rul gebakken gehakt is ook een goede optie als dat makkelijker gaat. Voor meer smaak: een gebakken uitje, wat piccalilly, wat zilvervliesrijst of augurkjes! Bij een verminder eetlust kan juist een frisse smaak erg lekker zijn. Voeg eens een scheutje (Balsamico)azijn toe!
Voor sommigen is jus bij de stamppot onmisbaar. Ik hou van een lekker diep kuiltje, goed gevuld met jus. Aan mijn jus voeg ik het liefst wat tomatenketchup, mosterd en een gesnipperd uitje toe, dan krijgt hij nog meer bite!
De traditionele stamppot hoort natuurlijk lekker luchtig te zijn. Door er losgeklopte eieren aan toe te voegen en de stamppot na bereiding een half uur in de oven te zetten, wordt het lekker luchtig en minder ‘waterig’!
Eet smakelijk.