Malnucare.nl

  • Home
  • Over Malnucare
    • Algemene Voorwaarden MalnuCare
    • Privacy
    • Projecten en artikelen
    • Vacatures
    • Diëtist aan het woord
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Als eten een zorg wordt
    • BMI meter
    • Afvallen: gewenst of ongewenst?
    • Verminderde eetlust
    • Eetlust bevorderen
    • Normale voeding calorierijker maken
    • Aanvullende, medische voeding
    • Informatieve links
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Diëtisten
  • Kosten
  • Contact
 

U bevindt zich hier: Over Malnucare Diëtist aan het woord

Over Malnucare

  • Algemene Voorwaarden MalnuCare
  • Privacy
    • Toestemmingsformulier
  • Projecten en artikelen
    • Artikel NTVD: Nutritional assessment
    • Artikel NTVD: Stepped care bij ondervoeding
    • Artikel NWZ Oncologisch Centrum Magazine
  • Vacatures
  • Diëtist aan het woord

Diëtist aan het woord

Gezonde voeding: Wat is waar?

Door: Chantal Koppens

Als diëtist krijg ik zeer regelmatig vragen over voedingsmiddelen: “is het gezond om dit voedingsmiddel te eten?” Ik vind dit geen eenvoudige vragen om te beantwoorden! Waarom is dat zo lastig? Een dergelijke vraag verdient een goed overwogen antwoord…..omdat het altijd gaat om de context waarin het voedingsmiddel gegeten wordt!

Gezonde voeding is het afwisselen met eten en drinken, zodat je gemiddeld genomen je lichaam elke dag alle benodigde voedingsstoffen binnen laat krijgen en de machinerie van je lichaam goed kunt laten draaien. Er is dus nooit één voedingsmiddel heel gezond, maar het gaat om de mix van voedingsmiddelen, die je eet. En als je kampt met een chronische ziekte zoals nieren, die minder goed werken of hartklachten, zal die mix van voedingsmiddelen iets aangepast moeten worden om de problemen bij die ziekte niet te verergeren. En als je ziek bent of bezig bent met herstellen, is je ‘machine’ bezig met een grootscheeps onderhoud en heeft het andere behoeften. De prioriteit ligt dan bij voldoende bouwstenen (eiwit) en brandstof (uitgedrukt in kilocalorieën). Op het moment dat ik van een patiënt de vraag krijg of kiwi, verse groenten of speltbrood ‘gezond’ is, bedenk ik of ze bijdragen aan die belangrijke eiwitten en kilocalorieën! In die situatie blijken dan toch dat het (hartige) beleg op de boterham zoals kaas of vleeswaren, de beker melk of het bakje vruchtenkwark, de portie vlees of vis bij de warme maaltijd, het handje noten en alle variaties op deze producten de meest passende keuzes te zijn.

Op het moment dat er sprake is van kanker, luidt de vraag niet altijd meer of voedingsmiddelen gezond zijn……maar of specifieke producten zoals visolie, gember of abrikozenpitten een helpend, genezend effect hebben. Om op deze vragen een onderbouwd antwoord op te kunnen geven, heeft het Integraal Kankercentrum Nederland o.a. in samenwerking met de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie een website ontwikkeld: www.voedingenkankerinfo.nl Patiënten , maar ook hulpverleners kunnen vragen aanleveren, die grondig uitgezocht worden. Er wordt bekeken wat wetenschappers onderzocht hebben en hoe het mechanisme van een voedingsstof werkt. Dit uitgebreide antwoord komt op de site en maakt er een steeds rijkere kennisbank van.

Kortom: wat is gezond is geen eenvoudige vraag! En welke voeding helpt mij genezen is misschien nog complexer. Maar veel hulpverleners en onderzoekers zijn bezig met het zoeken naar een goed antwoord. En die informatie proberen we als diëtist goed ‘aan de man’ te brengen, via sites, folders en nieuwsbrieven, maar natuurlijk ook als MalnuCare diëtisten in gesprek bij u thuis.


Lees ook:

  • Columns 2021

  • Columns 2020

  • Columns 2019

  • Columns 2018

  • Columns 2017

  • Columns 2016

  • Columns 2015

  • Columns 2014

  • Columns 2013

  • Columns 2012

  • Columns 2011

  • Eiwitten: plantaardig VS dierlijk
  • Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
  • Overgewicht en toch ondervoed?
  • Suiker: gezond of ongezond?
  • De Corona-crisis
  • Kwetsbare ouderen en coronacrisis
  • Positief blijven in onzekere tijden
  • Saamhorigheid tijdens de coronacrisis
  • Houd vol!
  • Weerstand opbouwen
  • Wat Corona allemaal te weeg brengt
  • Smaak- en reukvermogen
  • Samen staan we sterk
  • Huisbezoeken tijdens de Coronacrisis
  • We mogen weer!
  • Weer onderweg
  • Aanpassen naar het nieuwe normaal.
  • De dag van de diëtist
  • De tweede golf
  • Actief blijven
  • Het einde van het jaar
  • Eenzaamheid
  • Meer grip op je gezondheid via technologie
  • The beyond burger
  • Meten is weten!
  • Salades
  • Use it or lose it!
  • Tussendoortjes maken het verschil!
  • Zomer
  • De regie in eigen hand!
  • Vleesvervangers
  • Anderhalve kilo biefstuk
  • Zin of onzin? Voedingssupplementen bij senioren (70+) nodig?
  • Verschillende opvattingen en ideeën over voeding
  • Een zelfde advies voor afvallen en aankomen?
  • Bewondering
  • Jij eet zeker altijd bewust?
  • Kwetsbare ouderen
  • Beweging noodzakelijk?
  • Beter voorkomen dan genezen
  • Even slikken...
  • Gezonde voeding: Wat is waar?
  • Een mooie baan
  • Screenen, behandelen en de kosten en baten van ondervoeding.
  • De nieuwe Schijf van Vijf
  • Ouderen krijgen te weinig zorg
  • Voedingspatroon ouderen 70+
  • Ouderen
  • Webinar over medische voeding
  • Ondervoeding in verzorgingshuizen
  • Vakantie
  • De zomer in het land
  • Op vakantie met drinkvoeding
  • Screening in verzorgingshuis
  • De feestdagen kater
  • Ijspret
  • Lentekriebels
  • Pasen en de geschiedenis
  • Recepten
  • Ondervoeding bij ouderen
  • Zomerhitte
  • Sportzomer
  • Tropische hitte
  • Nieuwe start
  • Griepprik
  • Ondervoeding, de gevolgen...
  • Zwanger!... En nu?
  • Darmproblemen
  • Stofwisselingsziekten
  • Sondevoeding thuis
  • Ondervoeding
  • Ondervoeding - het vervolg
  • Hoofd-halskanker
  • Borstvoeding
  • Als je kind niet normaal kan eten...
  • Ontstekingsziekten in de darmen
  • Stofwisselingsziekten bij kinderen
  • Afscheid
  • Even voorstellen...
  • Barbecue kriebels
  • Het is weer stamppot tijd!
  • En het is weer flink koud!
  • De feestdagen

Print pagina Stuur door
  • Gezonde voeding
    • Belang van voedingsstoffen
      • Eiwitten
      • Vetten
      • Koolhydraten
      • Vitamines
      • Mineralen
      • Sporenelementen
    • Hoeveel moet ik eten per dag?
  • Gezond gewicht
  • Voeding en ziekte
    • Ondervoeding
    • Bedlegering/doorliggen
    • Kanker
    • Longaandoeningen (COPD)
  • Vragen
    • Veel gestelde vragen
    • Stel uw vraag
    • Contactgegevens
    • Contact
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
  • © 2021 malnucare.nl
  • Over deze site
  • Privacy & disclaimer
  • Contact
  •  
  • Contactgegevens
  • Bel: 085-3035750
  • E-mail: info@malnucare.nl

Realisatie: Nedbase