Diëtist aan het woord
Gezonde voeding: Wat is waar?
Door: Chantal KoppensAls diëtist krijg ik zeer regelmatig vragen over voedingsmiddelen: “is het gezond om dit voedingsmiddel te eten?” Ik vind dit geen eenvoudige vragen om te beantwoorden! Waarom is dat zo lastig? Een dergelijke vraag verdient een goed overwogen antwoord…..omdat het altijd gaat om de context waarin het voedingsmiddel gegeten wordt!
Gezonde voeding is het afwisselen met eten en drinken, zodat je gemiddeld genomen je lichaam elke dag alle benodigde voedingsstoffen binnen laat krijgen en de machinerie van je lichaam goed kunt laten draaien. Er is dus nooit één voedingsmiddel heel gezond, maar het gaat om de mix van voedingsmiddelen, die je eet. En als je kampt met een chronische ziekte zoals nieren, die minder goed werken of hartklachten, zal die mix van voedingsmiddelen iets aangepast moeten worden om de problemen bij die ziekte niet te verergeren. En als je ziek bent of bezig bent met herstellen, is je ‘machine’ bezig met een grootscheeps onderhoud en heeft het andere behoeften. De prioriteit ligt dan bij voldoende bouwstenen (eiwit) en brandstof (uitgedrukt in kilocalorieën). Op het moment dat ik van een patiënt de vraag krijg of kiwi, verse groenten of speltbrood ‘gezond’ is, bedenk ik of ze bijdragen aan die belangrijke eiwitten en kilocalorieën! In die situatie blijken dan toch dat het (hartige) beleg op de boterham zoals kaas of vleeswaren, de beker melk of het bakje vruchtenkwark, de portie vlees of vis bij de warme maaltijd, het handje noten en alle variaties op deze producten de meest passende keuzes te zijn.
Op het moment dat er sprake is van kanker, luidt de vraag niet altijd meer of voedingsmiddelen gezond zijn……maar of specifieke producten zoals visolie, gember of abrikozenpitten een helpend, genezend effect hebben. Om op deze vragen een onderbouwd antwoord op te kunnen geven, heeft het Integraal Kankercentrum Nederland o.a. in samenwerking met de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie een website ontwikkeld: www.voedingenkankerinfo.nl Patiënten , maar ook hulpverleners kunnen vragen aanleveren, die grondig uitgezocht worden. Er wordt bekeken wat wetenschappers onderzocht hebben en hoe het mechanisme van een voedingsstof werkt. Dit uitgebreide antwoord komt op de site en maakt er een steeds rijkere kennisbank van.
Kortom: wat is gezond is geen eenvoudige vraag! En welke voeding helpt mij genezen is misschien nog complexer. Maar veel hulpverleners en onderzoekers zijn bezig met het zoeken naar een goed antwoord. En die informatie proberen we als diëtist goed ‘aan de man’ te brengen, via sites, folders en nieuwsbrieven, maar natuurlijk ook als MalnuCare diëtisten in gesprek bij u thuis.