Diëtist aan het woord
Eten is topsport
Door: Janine de GrootVanaf jonge leeftijd ben ik altijd zeer sportief geweest. Na het afzwemmen voor mijn zwemdiploma’s ben ik blijven plakken bij een zwemvereniging. Ook gym op school vond ik altijd erg leuk. Ik ben na het afronden van de middelbare school dan ook gestart met de opleiding Sport & Bewegen. Tijdens deze opleiding kwam ik er achter dat voeding een hele belangrijke rol speelt bij sporten. Daarom heb ik toen de overstap gemaakt naar de opleiding Voeding en Diëtetiek en heb ik daarna nog de opleiding Sportdiëtetiek gevolgd.
Van beide opleidingen heb ik geleerd dat eten vergeleken kan worden met topsport. Wanneer het lichaam ziek is, verbruikt het lichaam extra energie, wat ook gebeurt tijdens het sporten.
Maar ook het verouderen van het lichaam en de processen die daarbij optreden, zorgen ervoor dat er voldoende aandacht gegeven moet worden aan het eten.
Om te weten hoeveel voeding het lichaam precies nodig heeft, is maatwerk nodig. Want ook in de sport: de ene sporter is de andere niet. En bij de ene sport wordt meer energie verbruikt dan bij de andere sport. Zo ook bij de verschillende ziektes die kunnen optreden.
Een diëtist kan inschatten hoeveel extra energie het lichaam verbruikt bij een bepaald ziektebeeld en kan aan de hand daarvan een passend voedingsadvies opstellen.
Wist u bijvoorbeeld dat het lichaam soms zo’n 500-1000 éxtra kilocalorieën nodig heeft?
Vaak denken mensen dat ze tijdens het ziekteproces juist minder energie nodig hebben, omdat er minder bewogen wordt. Maar het lichaam is continu bezig met het herstel en heeft daarvoor voeding nodig.
Dus: eten is topsport! Raadpleeg een diëtist voor advies op maat.