Diëtist aan het woord
Eenzaamheid
Door: Leoni den EngelsmanDe afgelopen maand stond in het teken van de feestdagen. Voor velen van ons een fijne tijd waarin we het in huis gezellig maken en tijd doorbrengen met vrienden en/of familie. Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De afgelopen weken kwam ik dit regelmatig tegen. Huizen waarin geen kerstversiering te bekennen is, omdat de oudere die er woont dit zelf niet meer kan en er geen mantelzorg aanwezig is om dit voor hen te doen. En als ik dan vroeg wat ze gingen doen met de feestdagen, was het antwoord: ‘niets’. Voor deze mensen is de decembermaand een tijd waar ze doorheen moeten zien te komen, want de eenzaamheid voelen ze nog sterker dan normaal.
In Nederland voelt 1 op de 4 ouderen (55-plussers) zich eenzaam. Daarvan zijn 200.000 ouderen extreem eenzaam. Zij hebben hooguit eens per maand sociaal contact, iemand die even aan ze vraagt hoe het gaat. De eenzaamheid neemt toe met het stijgen van de leeftijd. Het komt bij 70-plussers meer voor dan bij 55-plussers. Dit heeft vaak te maken met het wegvallen van een partner en/of het verlies van mobiliteit en dus ook zelfstandigheid. De kinderen wonen soms ver weg of hebben het te druk met hun eigen leven om intensieve zorg te bieden aan ouders.
Zo heb ik ook een oudere dame, bijna 90 jaar, onder behandeling. Ik zie haar inmiddels al jaren. Naast dat ik haar nog steeds begeleid op het gebied van de voeding, is er ook een band ontstaan. De koffie staat al klaar op het moment dat ik binnen kom en het koekje mag uiteraard ook niet ontbreken. Deze dame vertelt mij altijd dat zij echt wel aanspraak heeft en een paar keer per week visite krijgt, of wordt opgehaald door iemand om even naar de winkel te gaan of even koffie te komen drinken. Maar van de 24 uur die er in een dag zitten, zijn dit slechts een paar uur van aanspraak en de rest van de dag en nacht is er stilte om haar heen. Ondanks dat mevrouw niet extreem eenzaam is, heeft ook zij hier moeite mee. En daarom maak ik graag even tijd voor deze dame en drink ik gezellig een kopje koffie met haar.
Gelukkig zijn er ook positieve verhalen. Mensen die hulp krijgen van een buurvrouw, die geheel belangeloos elke dag weer zorgt voor een warme maaltijd en de boodschappen doet. Of de vele vrijwilligers die zich inzetten om ondersteuning te bieden aan de vele eenzame ouderen. Het Nationaal Ouderenfonds doet ook ontzettend goed werk op dit gebied.
Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat we eenzaamheid nog verder terug kunnen dringen. Chapeau voor alle mantelzorgers en vrijwilligers!