Diëtist aan het woord
Een mooie baan
Door: Lisette van Os“Wat heb ik toch een mooie baan!” hoor ik mezelf zeggen tegen familie en vrienden.
Wat verbaasde blikken mijn kant op…Begrijpelijk, want de reden dat ik bij mensen thuis kom, is eigenlijk helemaal niet zo mooi. Ze zijn ernstig ziek, worden soms zelfs helemaal niet meer beter en kampen met de meest vreselijke klachten. Ze ervaren eten als een obstakel, waarvan ze niet weten hoe die te overwinnen. Waarom vind ik mijn werk dan toch zo mooi?...Omdat ik als diëtist hier echt een verschil in kan maken; mensen hun kennis vergroten omtrent hun situatie in relatie met voeding en praktische handvatten bieden hoe bepaalde adviezen in hun eigen situatie toe te passen.
Een goed voorbeeld zijn de mensen waar ik thuis langs ga die getroffen zijn door een hersenbloeding of –infarct en te maken hebben met kauw en/of slikproblemen. Door verlies van gevoel achterin de keel en door mogelijke opgetreden verlammingen is de coördinatie tussen het slikken en het afsluiten van de luchtpijp verstoord en is er kans op verslikken. Een ander probleem kan zijn dat door een aangezichtsverlamming de lippen niet goed kunnen sluiten of dat er door een verlamming van de spieren van de tong de voedselbrok niet midden op de tong kan worden verzameld; er blijven resten in de mond achter.
Dit geeft wel aan dat ‘vanzelfsprekend gezellig eten wat je lekker vindt’ ineens niet meer op gaat. Heftig, denk ik dan altijd weer. De situatie roept bij mensen veel vragen op: “Wat kan en mag ik nog?”, “Hoe maak ik dat klaar?”, “Hoe krijg ik voldoende binnen?” en “Hoe zorg ik nog voor wat afwisseling?”.
Ik ben dankbaar voor het goede contact wat ik heb met de logopedisten in de omgeving. De logopedist is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de slikproblemen. Eén van de onderdelen van de therapie kan zijn het veranderen van de consistentie van het eten en drinken. Moet de voeding dik vloeibaar zijn, glad gemalen of een combinatie hiervan?
Mijn taak is om dit advies te vertalen naar praktische voedingsadviezen. Welke voedingsmiddelen vallen hieronder, in welke mate heeft iemand deze voedingsmiddelen nodig om voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen te krijgen?, hoe creëer je afwisseling en welke bereidingswijze gebruik je bijvoorbeeld om een warme maaltijd in een specifieke consistentie te bereiden?. Daarnaast moet het ook nog eens aansluiten op de voorkeuren van de persoon in kwestie. Een hoop gepuzzel, maar ook dat vind ik aan mijn werk juist zo mooi. Iedereen verdient persoonlijke aandacht en een op maat gemaakt praktisch advies. Ik hoop dat ik in mijn vakgebied dit mensen nog lang kan blijven bieden.