Diëtist aan het woord
Barbecue kriebels
Door: Kristel van der LindenRond deze tijd krijg ik altijd zin om te gaan barbecueën. Met het slechte weer van de afgelopen weken, is het er helaas niet van gekomen om dit regelmatig te doen.
Jammer, want ik vind het heerlijk en erg gezellig. Als alternatief heb ik regelmatig een etentje voor familie georganiseerd binnenshuis. De afgelopen maand hebben we bijvoorbeeld twee keer gegourmet en toch een keer gebarbecued (onder een luifel weliswaar).
Het voordeel van gourmetten of barbecueën is dat iedereen zijn favoriete gerecht kan bereiden. Mijn moeder let op zo'n avond op de calorieën, want zij wil graag nog een aantal kilo's kwijtraken. Mijn oma daarentegen wil graag wat kilo's aankomen en maakt dan gretig gebruik van alle calorierijke sausjes, stokbrood met kruidenboter en de vettere vleessoorten. Ook het nagerecht serveer ik voor haar in een grotere portie met een extra toef slagroom. Ik stimuleer mijn oma dan om voldoende vlees, vis of kip te eten, want daar zitten veel eiwitten in.
Favoriete gourmet gerechten in mijn familie zijn: gegratineerde aardappelen; aardappelschijfjes met een topping van kaas. Kaas is bovendien een lekkere smaakmaker en een calorierijke toevoeging voor mijn oma. Groenten zijn ook geschikt om te gratineren met kaas. Een omelet kan eenvoudig worden bereid in een pannetje en levert de nodige eiwitten. Zelfgemaakte knoflooksaus is heerlijk voor bij het vlees, groente en .. eigenlijk smaakt deze saus overal lekker bij. Voor de saus maak ik twee versies: een schaaltje op basis van slagroom voor mijn oma en een schaaltje op basis van magere yoghurt voor mijn moeder.