Diëtist
Eiwitten: plantaardig versus dierlijk
Door: Roos Klaver
Ik ben een slagersdochter. En kom ook nog eens uit een boerenfamilie. Daarom is eiwitrijke voeding er bij mij letterlijk met de paplepel ingegoten. Toen ik ouder werd ging ik mij steeds meer afvragen: ‘Wat is nou gezonde voeding en is zoals ik gewend ben te eten nou eigenlijk wel zo goed?.’ Daarom wil ik in deze blog wat meer vertellen over eiwitten.
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen van ons lichaam. Ze vormen de bouwstenen van onze spieren, zijn belangrijk bij heel veel processen en onze weerstand. Als onze voeding bestaat uit vocht, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen of een combinatie hiervan. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn: zuivel, kip, vlees, vis, eieren, kaas, noten, peulvruchten en volkoren graanproducten. De eerste zijn dierlijke bronnen van eiwit en de laatste drie zijn plantaardige bronnen van eiwit.
Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. ...
Roos
Klaver